Zwarte specht

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

 

De zwarte specht (Dryocopus martius) is de grootste specht in Europa.

Kenmerken

Een volwassen zwarte specht is tussen de 40 en 46 centimeter groot. Beide geslachten hebben een zwart verenkleed. Het mannetje heeft een rode kopkap en het vrouwtje een rode vlek achter op de kruin. De vogel heeft gele ogen en een hoornkleurige, stevige snavel. De grijze poten hebben elk vier tenen: twee tenen naar voren en twee naar achteren gericht.

Het is een goede vlieger, de vlucht van de zwarte specht is minder golvend dan die van andere spechten en lijkt meer op die van een gaai. Tijdens de vlucht laat het dier een luid kruu kruu kruu horen. De roffel van de zwarte specht is langzamer dan die van andere spechten en regelmatig en luid. Het waarschuwingssignaal van de vogel klinkt als een klagend whie jèèèè. De ingang van het broedhol is groot en ovaalvormig.

Leefwijze

De vogel mijdt de mens. Voor voedsel is hij gespecialiseerd in houtmieren maar eet ook wel kevers, bessen en zaden. Hij hakt soms grote stukken uit naaldhout om aan zijn voedsel te komen. Hij nestelt vooral in beuken en hakt daarin een nestholte van 40 bij 15 centimeter uit. De vliegopening is ovaal. Elk jaar hakt het dier een nieuw nest uit, het oude nest wordt vervolgens gebruikt door andere vogels, marters of eekhoorns.

Voortplanting

Het vrouwtje legt in de maand april drie tot vijf porseleinwitte eieren.

Verspreiding en leefgebied

De zwarte specht is een standvogel. Hij komt voor in Midden- en Noord-Europa en in geheel Azië zuidelijk tot het Himalaya gebergte. Het is een vogel van het grote woud, vooral van oude bossen met veel dood hout. Productiebossen bevatten te weinig voedsel voor hem en daarom is hij in West-Europa zeldzaam geworden. Sinds de vestiging van de zwarte specht in Nederland rond 1913 is de populatie, met het ouder worden van de aanwezige bossen, uitgegroeid tot een stabiel aantal van 1100 – 1500 broedparen rond het jaar 2000.

(Tekst bron: wikipedia.org)

(bron: wmnatuurfotografie.nl)

 

Reacties

reacties (5) op “Zwarte specht”

 1. ElsaR schreef:

  Mooi Wilco ☻

 2. Ed schreef:

  weer iets geleerd van je Wilco ga zo door 🙂

 3. Gerrit v d schans schreef:

  Geweldige foto’s van de spechten

 4. Kim schreef:

  Wat een leuk rood kopje! Mooi gefotografeerd.

 5. Een hele mooie serie zwarte spechten. Vooral met dat groene blad zijn erg mooi.

  Gr. Jos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *