Wespendief

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

 

 

 

Wespendief

(Honey Buzzard) De naam van de wespendief verraad onmiddellijk de voedselvoorkeur van deze bijzondere roofvogel: bijen en wespen. De poten van deze sterk op de buizerd gelijkende vogel zijn bedekt met een dikke huidlaag, welke moet voorkomen dat de honey buzzard al te veel gestoken wordt. Op deze foto kun je ook goed zien dat hij omgeven word door veel wespen. Hier heeft de honey buzzard zojuist het wespenraad uit de grond getrokken. Bij de laatste foto kan je zien hoe hij met zijn vleugels zich uit het wespenhol omhoog manoeuvreert.

Kenmerken

Deze trekvogel heeft relatief kleine voeten, zwak ontwikkelde klauwen, een relatief lange staart met drie brede dwarsbanden en een slanke gebogen snavel. De lichaamslengte bedraagt 52 tot 60 cm, de spanwijdte 110 tot 135 cm en het gewicht 450 tot 1000 gram. Het verenkleed is bij beide geslachten gelijk. De kop van het mannetje is enigszins grijs van kleur.

Leefwijzen

De wespendief eet vooral larven, poppen, volwassen wespen, bijen, hommels. Soms eet hij ook andere insecten, of reptielen. De wespendief is een roofvogel die speciale bescherming heeft tegen insectensteken, zo heeft hij een dik verenpakket, schubben op zijn poten en wimperharen die zijn ogen beschermen tijdens het uitgraven van nesten van wespen en hommels

(Tekst bron: nl.wikipedia.org)

(bron: wmnatuurfotografie.nl)

Reacties

reacties (2) op “Wespendief”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *