Koninginnenpage

Rups van de koninginnenpage

06-08-2014

Rups koningennenpage

23-07-2014

Tegenlicht opnamen van de koninginnenpage.

Koninginnenpasage

20-07-2014

Koninginnenpage

20-07-2014

Koninginnenpage

20-07-2014

Koninginnenpage 3

 

De koninginnenpage (Papilio machaon) is een vlinder uit de familie pages (Papilionidae). De koninginnenpage is een wat bekendere soort in vergelijking met andere pages vanwege de relatief grote spanwijdte tot 75 millimeter en de overwegend gele kleuren. De vleugels hebben daarnaast een opvallende zwart-gele tekening met blauwe accenten, een rode vlek aan de achtervleugel en een langwerpig, zwart gekleurd vleugelaanhangsel dat de vleugelstaart of -slip wordt genoemd. De koninginnenpage heeft een zeer groot verspreidingsgebied in vergelijking met andere vlinders, wat de bekendheid ten goede komt.

De koninginnenpage komt voor in vrijwel geheel Europa, grote delen van Azië en het uiterst noordoostelijke deel van Afrika, en is daarnaast ook algemeen in grote delen van Noord-Amerika.[1] De page heeft een voorkeur voor open, bloemrijke landschappen. In het grootste deel van zijn areaal komt de vlinder nog algemeen voor, maar in sommige landen is de vlinder bijna uitgestorven, zoals in Groot-Brittannië.[2] De koninginnenpage is een van de grootste vlinders die in België en Nederland wordt gevonden maar is hier geen algemene soort. In het grootste deel van westelijk en noordelijk Europa is het een zeldzame zwervende soort.

De rupsen leven voornamelijk van verschillende schermbloemige planten[3] Ze hebben een heldere groene kleur en een opvallende tekening die bestaat uit zwarte dwarsbanden op de lichaamssegmenten die worden onderbroken door oranje vlekken.

 

(Tekstbron: nl.wikipedia.org)

(bron: wmnatuurfotografie.nl)

 

Reacties

reacties (5) op “Koninginnenpage”

 1. gerda schreef:

  Wat een prachtige opnamen, hoe mooi is de natuur toch!

 2. ElsaR schreef:

  Mooi, echt mooi!

 3. Angelique schreef:

  Schitterend, Wilco!

 4. Claudia v Grootel schreef:

  Wilco wij vinden je vlinders super mooi !!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *