ijsvogel

ijsvogel
Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

 

De ijsvogel (Alcedo atthis) is een waterminnende vogel uit de familie ijsvogels (Alcedinidae). Het is een opvallende verschijning door zijn afstekende blauwe en oranje kleuren, maar ook een zeer schuwe soort die zich weinig laat zien. Alcedo atthis is de enige vogelsoort die tot in noordelijk Europa voorkomt inclusief Nederland en België, althans de ondersoort Alcedo atthis ispida. De meeste vogels leven in de tropen. De ijsvogel is een typische viseter (piscivoor), dus sterk aan water gebonden. Zijn voorkeur gaat uit naar stromende wateren. In het grootste deel van het verspreidingsgebied is de soort algemeen, maar in sommige gebieden wordt de ijsvogel met uitsterven bedreigd. De ijsvogel is een kleine vogel met een korte staart en pootjes, een korte nek, korte, afgeronde vleugels, een grote kop met grote ogen en een lange, dolkvormige snavel, geschikt om vissen mee te vangen en vast te houden. De poten zijn syndactiel; de voortenen zijn gedeeltelijk aan de basis met elkaar vergroeid. IJsvogels hebben een vrij uniforme, gedrongen bouw met een rechte, dolkachtige snavel. De kleuren verschillen wel sterk, sommige soorten hebben blauwe of rode kleuren, andere zijn zwart met wit van kleur. De ijsvogel heeft echter een overwegend blauwe kleur, waarbij de veren van de kop en vleugels iriserend blauwgroen zijn maar op het midden van de rug lichter tot kobaltblauw. De staartveren zijn echter weer wat donkerder. De veren aan de borst en buikzijde zijn warm oranje gekleurd en steken hiermee duidelijk af. Van de snavel tot achter het oog is op de wang een oranje oogstreep aanwezig, die abrupt overgaat in een heldere witte streep, ook de keel van de ijsvogel is wit. De poten zijn oranje tot rood van kleur. De mannetjes zijn enkel van de vrouwtjes te onderscheiden aan de kleur van de basis van de ondersnavel, die bij het vrouwtje dofrood is en bij het mannetje net zo zwart als de bovensnavel. Juvenielen onderscheiden zich van volwassen exemplaren door het valere verenkleed met donkergrijs gerande borstveren, gevlekte kruin, lichtere snavelpunt en donkerbruine poten.

Roep van een ijsvogel

De lichaamslengte bedraagt ongeveer 16 cm, de spanwijdte is 24 tot 26 cm en het lichaamsgewicht loopt uiteen van 34 tot 44 gram. De ijsvogel is in noordelijk Europa onmiskenbaar door zijn tekening, soorten uit andere werelddelen kunnen echter sprekend op de ijsvogel lijken. Het geluid van de ijsvogel is divers; er kunnen diverse kwetterende schelle, kwelende en fluitende geluiden worden geproduceerd. Het mannetje lokt het vrouwtje met een hoge, fluitende ‘tjieieiet’ of ‘tieietuu’, die hij vaak tijdens de vlucht laat horen. Bij opwinding worden korte, herhaalde ‘titi-titi’ geluiden geproduceerd.

(Tekst bron: wikipedia.org)

(bron: wmnatuurfotografie.nl)

Reacties

reacties (26) op “ijsvogel”

 1. Scheepers schreef:

  Wat een geweldige foto, deze zou ik wel graag op mijn slaapkamer willen hebben hangen, er gaat heel veel rust van uit ,dus ik zou zeggen vooral doorgaan.

  Groetjes je vriend en kennis Felix

  • admin schreef:

   Hallo Felix,
   Fijn dat je een reactie hebt achtergelaten. Het is mogelijk om een foto te bestellen, ook kan ik een wand van behangpapier hiervan laten maken.

   Met vriendelijke groet,
   Wilco Minten

 2. Maria schreef:

  Hallo Wilco!

  Top foto’s vooral de 3rde!

  Grts.

  Maria (Ik ben in Nederland… wat een weer eh?)

 3. Henk Peeters schreef:

  Geweldige foto’s

 4. Peter Klumpers schreef:

  Beste Wilco,

  In een woord PRACHTIG

  groet Peter, lid fotoclub

 5. Anja en Martien schreef:

  Wat mooi om naar te kijken, geweldig.

  Groetjes Anja en Martien

 6. Theo Boudewijns schreef:

  Hartstikke scherp. Je zou ze zo kunnen pakken.

 7. Riny van Grootel schreef:

  Hallo Wilco
  Ook nu weer ze zijn heel mooie de laatste foto vinden wij het aller mooist maar dat is onze persoonlijke voorkeur
  Groetjes Riny en Claudia

  • Wilco schreef:

   Jullie mening doet er zeker toe. Ik vind het belangrijk dat mensen hun eerlijke mening geven, ook ik kan daar veel van leren.

 8. nicole schreef:

  Echt schitterend! Blijft ongelooflijk dat een vogelijk met zo’n mooie en felle kleuren gewoon in Nederland voorkomt….

 9. ElsaR schreef:

  Echt mooie foto’s 🙂

 10. jos van de kerkhof schreef:

  Mooie ijsvogels Wilco
  . Dat vond ook Theo want die is weer terug van vakantie.

 11. Hoi Wilco,

  Ik vind hem weer erg mooi zo op deze tak. Toch niet helemaal voor niets geweest.

  Gr. Jos

 12. Kim schreef:

  De woorden van alle reacties beschrijven ook mijn reactie! Wat een ontzettend mooie foto’s en ik zou de mooiste niet kunnen aanwijzen.
  Groetjes

 13. Wilco schreef:

  Dank je wel lieve Kim voor jou mooie reactie.

 14. gerda schreef:

  Wat een mooie foto’s. Leuk te horen dat je het vrouwtje kan herkennen aan de oranje onderkant van de snavel. Die ijsvogels zijn zo prachtig van kleur, genieten om naar ze te kijken.

 15. Jo schreef:

  Familie van ons bezitten een redelijk grote vijver en sinds kort komt daar ook zo’n vogeltje.
  Deze mooie pracht komt daar zijn buikje vullen maar toch krijgen ze het niet over hun hart om het weg te jagen, zo mooi, net zoals jouw foto’s het hier zo zuiver weergeven !
  Prachtig gewoon en zoveel infromatie erbij. Bedankt om dit alles met ons te delen !
  Groetjes, Jo

 16. inge schreef:

  De ijsvogel blijft voor mij nog altijd de mooiste vogel.super foto,s zijn allemaal even mooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *