Hazelworm

10-10-2014

Deze Hazelworm is gefotografeerd in Remouchamps (België)

Ik vond het een bijzondere ontmoeting omdat ik alleen de naam ooit eens gehoord had maar geen idee hoe het beestje eruit zag.

Indrukwekkend goud van kleur en ongeveer 30 cm lang en hij lijkt totaal niet op een worm.

Zelf vind ik hem meer op een hagedis zonder poten lijken, dan wel niet op een kleine slang.

Hazelworm

10-10-2014

Hazelworm

10-10-2014

Hazelworm 2

 

De hazelworm (Anguis fragilis) is een pootloze hagedis uit de familie hazelwormen (Anguidae).

De worm heeft een grote verspreiding binnen Europa en is een van de meest voorkomende reptielen. De hagedis komt onder andere voor in België en Nederland. De hazelworm is een bodembewoner die een verborgen leven leidt tussen de bladeren en takken in de strooisellaag. Op het menu staan kleine ongewervelden, voornamelijk regenwormen en naaktslakken.

De worm is doorgaans bruin van kleur en bereikt een lichaamslengte van ongeveer 45 centimeter. Jongere dieren zijn lichter van kleur en hebben donkere lengtestrepen, oudere exemplaren zijn soms gevlekt. Net als andere soorten uit de familie hazelwormen lijkt de worm meer op een slang dan op een typische hagedis. Het lichaam draagt geen poten en is langwerpig en cilindrisch van vorm. Door de gewoonte vaak de tong uit te steken wordt de gelijkenis met een slang nog eens versterkt. Belangrijke verschillen tussen een hazelworm en een slang zijn de relatief stijve voortbeweging, de tong die niet sterk gevorkt is en de beweegbare oogleden van de hazelworm. Net als andere Europese hagedissen is de hazelworm volkomen ongevaarlijk en bovendien erg schuw, bij verstoring vlucht het dier snel weg.

De hazelworm is eierlevendbarend, de jongen komen in een dun vliesje ter wereld maar gaan direct hun eigen weg. De hagedis kan in vergelijking met andere reptielen erg oud worden maar heeft ook vele vijanden. Dieren die op de hazelworm jagen zijn onder andere vogels, zoogdieren en andere reptielen.

(Tekst bron: nl.wikipedia.org)

(bron: wmnatuurfotografie.nl)

Reacties

reacties (3) op “Hazelworm”

  1. jos van de kerkhof schreef:

    Mooi man

  2. Emiel van Orsouw schreef:

    Hele mooie foto’s van een bijzonder dier!

  3. Rian Vesters schreef:

    Goed bezig Wilco!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *