Groene specht

12-06-2016

De eerste stap uit de nestholte van een mannetjes Groene specht. Bij elk jong dat uit wilde vliegen kwam vader of moeder hen eerst bij de nestholte ophalen.

Groene specht Jong

12-06-2016

De eerste stappen buiten de nestholte.Groene specht jong 1

12-06-2016

In totaal zaten er vijf jonge spechten in de nestholte. Gisteren zijn er twee jonge vrouwtjes uitgevlogen, vanmorgen drie jonge mannetjes.

Groene specht 2

12-06-2016

Mannetje Jonge specht die voor het eerst vliegt.

Iso 1250 S_1/4000 stop -1.3

Foto.met logo (Verticaal)

09-06-2016

Hier zijn twee jonge spechten die gevoerd worden, hoeveel jongen er in het nest zitten weet ik niet. De twee jongen die nu hun kopje naar buiten steken zijn twee mannetjes. groene specht met jongen09-06-2016

Dat ze mierenlarven eten kan je goed zien op dit beeld.

groene specht met voer

 

28-05-2016 Mangroene specht man

Juvenile Groene Specht,

10-06-2015

Deze groene specht wil graag het achterste van zijn tong laten zien ondanks deze nog een keer zo lang was.

Een dag later zijn alle drie de jongen uitgevlogen.

Jonge groene specht

Groene specht

17-05-2015

Groene specht

Groene specht

18-05-2015

Groene specht 2 18-05-2015

Groene specht 3 18-05-2015

Groene specht 4 18-05-2015

 

Groene specht

De groene specht (Picus viridis) is een vogel die behoort tot de familie spechten, en komt ook voor in Nederland en België.

Kenmerken

De vogel is 31 tot 34 cm groot en 160 tot 250 gram zwaar. De groene specht is olijfgroen van boven en licht grijsgroen van onder, hij is zwart in zijn gezicht en het mannetje heeft een rode wangvlek, is rood boven op de kop en in de nek, geel op de borst, in de oorstreek, de kin en de keel witachtig. De vleugelveren zijn bruinzwart, gelig of bruinwit gevlekt, de stuurveren zijn groengrijs en zwart geband; de ogen zijn blauwwit en de poten en snavel zijn loodgrijs. Hij beweegt zich gemakkelijker op de grond voort dan de meeste spechten en timmert minder op bomen. Deze specht roffelt maar weinig, maar heeft een luide lach. De tong is 10 cm lang. De tong gaat onderhuids over de schedel en komt zo in de bek en kan zeer ver worden uitgestoken, teneinde insecten te vangen.

Vrouwtjes hebben een zwarte streep onder het oog, die baardstreep wordt genoemd. Bij mannetjes is deze rood en zwartomzoomd.

Voedsel

Hij zoekt zijn voedsel dat hoofdzakelijk uit wormen en insecten bestaat meer op de grond. Hij is dol op rode mieren maar eet ook andere insecten en bessen.

Voortplanting

Het wijfje legt 6-8 witte eieren in een boomholte, die door beide ouders worden uitgebroed.

Verspreiding

De groene specht leeft vooral in gebieden waar boomaanplant -meest loofhout- afwisselt met open stukken. ’s Winters dwaalt hij veel rond en is dan ook in tuinen waar te nemen. Het verspeidingsgebied is Europa en Voor-Azië. Er zijn vier ondersoorten, binnen Europa zijn er drie ondersoorten waaronder de Iberische groene specht op het Iberisch Schiereiland.

De soort telt 3 ondersoorten:

 • P. v. viridis: noordelijk en centraal Europa.
 • P. v. karelini: van zuidoostelijk Europa tot zuidwestelijk Turkmenistan.
 • P. v. innominatus: zuidwestelijk Iran.

In Nederland is het aantal broedparen van de groene specht sinds de jaren zeventig van de 20e eeuw gedaald van 6000-7000 naar 4500-5000 paren omstreeks 2000. Dit verklaart zijn status als kwetsbare soort op de Nederlandse rode lijst. Regionaal kan de trend heel anders zijn zoals in Zeeuws-Vlaanderen waar in diezelfde periode het aantal broedparen sterk toenam. Landelijk gaat de vogel sinds 1990 ook geleidelijk vooruit.Verder is het internationaal gezien geen bedreigde diersoort en waarschijnlijk zal deze vogel bij een herziening van de Nederlandse rode lijst worden verwijderd.

(Tekst bron: wikipedia.org)

(bron: wmnatuurfotografie.nl)

 

Reacties

reacties (6) op “Groene specht”

 1. gerda schreef:

  Mooi Wilco. Ik hoor hem heel vaak lachen en zie hem geregeld. Maar zo dichtbij om zulke mooie foto’s te maken, echt niet. Zogauw hij je in de gaten heeft is hij vertrokken. Super gedaan!

  • Wilco schreef:

   Gerda,
   Vanaf de eerste dag dat ik aan vogelfotografie wilde ik graag de groene specht in mijn collectie hebben. Het is nu vijf jaar later en ben blij dat ik hem in mijn collectie heb kunnen toevoegen. Zoals jij zegt, vanaf een afstand is hij wel eens te zien en te horen doen we de groene specht wel vaker maar zo dicht bij had ik nog niet mee gemaakt.

 2. gerda schreef:

  Wat een prachtige foto’s Wilco. Wat mooi dat je ze van zo dichtbij hebt kunnen bekijken en hebt kunnen zien dat de jongen uitvlogen. Echt een cadeautje ,geweldig!

 3. ElsaR schreef:

  Mooi Wilco ♥

 4. Broer Jansen schreef:

  Schitterende foto’s wilco!

 5. GerdaWelman schreef:

  Geweldige serie Wilco!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *