Grauwe klauwier

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

 

De vogel is een broedvogel van ruige, halfopen gebieden met opslag van struweel of jong geboomte. De aanwezigheid van flink wat grote insecten als kevers, bijen en hommels is erg belangrijk, zij vormen de hoofdmoot van het menu. Verder worden hagedissen, kleine zoogdieren en jonge vogels gegeten. De naam ‘klauwier’ slaat op de gewoonte van de vogels om een voorraadje prooidieren op te hangen aan de doornen van bramen of andere stekelige struiken. Het zijn trekvogels en overwinteren in zuidelijk Afrika. Ze zijn erg zeldzaam geworden en worden alleen nog gevonden in kleinschalige, zeer gevarieerde landschappen, zoals hoogvenen en enkele kleinschalige, oude akker- en weidelandschappen.

Volwassen mannetjes hebben een grijze kop met een brede zwarte wenkbrauwstreep. De onderdelen zijn lichtroze met een witte keel. Bovendelen zijn kastanjebruin. In vlucht is de grijze stuit en de zwarte staart met witte zijden aan de staartbasis goed te zien. Vrouwtjes zijn minder opvallend getekend met grof schubpatroon op de lichte onderdelen. Het grijs op de kop is wat bruinig en de oogstreep is bruin, evenals de staart. De bovendelen zijn oranjebruin.

Zit vaak op een uitkijkpost zoals de top van een struik en wipt soms met de staart. Bewaart soms prooien door deze aan doors of prikkeldraad te spiezen.

(Tekstbron: Vogelbescherming.nl)

(bron: wmnatuurfotografie.nl)

 

Reacties

reacties (11) op “Grauwe klauwier”

 1. Kim schreef:

  Heb je deze foto in de omgeving van mook gemaakt?
  Ik heb deze vogel ook aleens gezien.

  Groetjes

 2. ElsaR schreef:

  Super mooi Wilco 🙂

 3. gerda schreef:

  wat bijzonder om zulke mooie foto’s van zo’n zeldzame vogel te maken.

 4. Kim schreef:

  De kleuren van de achtergrond accentueren de vogel erg mooi!

 5. Dank jullie wel Gerda en Kim voor jullie mooie reactie.

 6. gerrit schreef:

  prachtig de kleuren zooooo mooi

 7. Wilco schreef:

  Bedankt Gerrit.

 8. Roos schreef:

  Hallo Wilco, jaloers makende beelden van deze prachtige soort. Dat moet genieten zijn geweest om die te kunnen volgen en vastleggen op de plaat.
  Groeten,
  Roos

 9. wilco minten schreef:

  Hoi Roos,
  Dank je voor de reactie maar jaloers zijn hoeft echt niet. Jou foto’s zijn zeker zo mooi.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *