Flamingo

05-08-2017

Op het eiland Kos is een natuurreservaat bij Tigáki waar vroeger zout gewonnen werd.

De informatie die ik had gekregen vertelde me dat er alleen in het voorjaar flamingo’s aanwezig waren maar met veel geluk telde ik er nog 17 in  de maand augustus.

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

Zoutpan
Bij Tigáki ligt ook een grote zoutpan, waar vroeger zout gewonnen werd. Nu is het een natuurreservaat waar volgens de boekjes in het winterseizoen allerlei vogels zoals flamingo’s te zien zijn. De flamingo’s zijn er niet het gehele jaar te bewonderen. Vroeg in het seizoen heb je nog een grote kans dat je flamingo’s ziet, aan het einde van het vakantieseizoen is het veel lastiger om ze te spotten. Mocht je speciaal voor de flamingo’s naar Tigáki rijden vraag dan aan de lokale mensen waar je de grootste kans hebt om de vogens te zien, als ze al aanwezig zijn.

 

Flamingo’s

De flamingo’s (Phoenicopteridae) vormen een familie van vogels. Hun indeling heeft vaak problemen gegeven. Zij zijn meestal ingedeeld bij de Ciconiiformes, tegenwoordig ook als eigen orde, de Phoenicopteriformes. Het uitgebreide DNA-onderzoek van Hackett (2008) gaf een verrassing te zien. Er bleek een vrij nauwe verwantschap met de futen (Podicipediformes) en wat verder met de duiven (Columbiformes). Een relatie met de ooievaars bleek er niet uit. De familie telt zes soorten.

Beschrijving

Jonge flamingo’s worden geboren met een rozegrijs pluimen donskleed. De pluimen van een volwassen flamingo variëren van zeer lichtroze tot rood. De kleur verkrijgen ze door bacteriën en bèta-caroteen dat ze uit hun voedsel halen. Een felgekleurde flamingo is wellicht gezonder dan een grijsachtige soortgenoot. Flamingo’s in gevangenschap vormen hierop een uitzondering: vaak worden ze in gevangenschap rozegrijs door een tekort aan caroteen in hun voedsel. Tegenwoordig geven steeds meer dierentuinen een aangepast dieet waardoor de flamingo’s hun natuurlijke kleur behouden.

Voedsel

Flamingo’s hebben bijzonder lange poten en een bijzonder lange hals. Het zijn echte voedselspecialisten die met een bijzonder filtermechanisme in hun snavel klein voedsel uit het water weten te filteren. Zij leven veelal rond zoutmeren, waar zij vaak het rijk alleen hebben. Het voedsel van flamingo’s verschilt van soort tot soort. Grotere flamingo’s eten meestal kreeftachtigen, weekdieren en wormen terwijl de kleinere flamingo’s vooral microscopisch kleine algen eten.

Lichaamsbouw

Flamingo’s hebben een lengte van 140 tot 175 centimeter, inclusief kop en de nek. Zoals bij veel andere dieren zijn de mannetjes groter dan de vrouwtjes. De ogen zijn klein en hebben een lichtgele kleur.

Op één poot staan

Flamingo’s staan vaak op één poot en bij voorkeur in het water. De reden waarom flamingo’s vaak op één poot staan zou thermoregulatie zijn. Met één poot in het water koelen ze hun lichaam af, maar met twee poten in het water zouden ze te veel lichaamswarmte verliezen.
Een andere reden zou zijn, dat de flamingo met twee poten de modder in zakt. Door op één poot te gaan staan kan de flamingo, als die te ver in de modder is gezakt, zichzelf als het ware ophijsen met zijn andere poot.

 

(Tekst bron: wikipedia.org)
(bron: wmnatuurfotografie.nl)

Reacties

reacties (4) op “Flamingo”

  1. Ed schreef:

    Supergave foto’s Wilco ?je brengt de wereld natuur in onze huiskamers ?

  2. Gerrit schreef:

    Geweldige mooie opnames

  3. ElsaR schreef:

    Heel mooi Wilco!

  4. Dank jullie voor de mooie reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *