Westelijke smaragdhagedis

Arrow
Arrow
PlayPause
Slider

De westelijke smaragdhagedis (Lacerta bilineata) is een hagedis uit de familie echte hagedissen (Lacertidae). De soort werd lange tijd als een ondersoort gezien van de oostelijke smaragdhagedis (Lacerta viridis).

Verspreiding en habitat

De westelijke smaragdhagedis komt voor in het westelijke deel van zuidelijk Europa, rond het Middellandse Zeegebied en via Frankrijk en Spanje tot de Atlantische kust. De hagedis komt voor in de landen: DuitslandFrankrijkItaliëKroatiëMonacoPortugalSan MarinoSpanje en Zwitserland.[2]In Zwitserland komt de hagedis alleen in het zuiden voor. In Duitsland is de soort alleen te vinden in een klein aantal sterk geïsoleerde populaties rond rivierdalen van de rivieren de Rijn, de Moezel en de Nahe. Ook in het Verenigd Koninkrijk komt de soort voor maar alleen op de Kanaaleilanden.
De westelijke smaragdhagedis is geïntroduceerd in de Verenigde Staten in de centraal gelegen staat Kansas.

Uiterlijke kenmerken

De hagedis heeft net als vele smaragdhagedissen een smaragdgroene kleur, de vrouwtjes zijn vaak wat minder felgekleurd. Mannetjes hebben een blauwe keel in de paartijd. De hagedis wordt ongeveer 30 tot 40 centimeter lang inclusief staart, die bijna twee derde van de totale lichaamlengte beslaat. Wat betreft voortplanting en levenswijze is de soort vergelijkbaar met de oostelijke smaragdhagedis.

Ondersoorten

Er worden vijf ondersoorten erkend, die verschillen in het uiterlijk en het verspreidingsgebied.

 

(Tekst bron: wikipedia.org)
(bron: http://wmnatuurfotografie.nl)

Reacties

reacties (2) op “Westelijke smaragdhagedis”

  1. Nico Vogels schreef:

    Preachtige serie Wilco.Ook het “zoekplaatje” toont mooi,hoe sterk zijn camouflage is.

  2. Elsa schreef:

    Het zijn ongelooflijk mooie foto’s! Gr. Elsa

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *