Heikikker

14-03-2014

Heikikkers tijdens de paring.Heikikker

14-03-2014 Heikikker in De Rips. Ze schamen zich nergens voor.

Heikikker

 

Heikikker 08-03-2014

In de paartijd kleurt de heikikker blauw zoals men hieronder kan zien.

Heikikker

 

Heikikker

08-03-2014 Een close-up van de heikikker

 

De heikikker (Rana arvalis) is een kikker uit de familie echte kikkers (Ranidae). Het is een van de meest algemene bruine kikkers uit het geslacht Rana in Europa. De soort komt ook in Nederland en België voor, maar is hier niet algemeen.

Verspreiding en habitat[bewerken]

Het verspreidingsgebied van de heikikker beslaat het centrale en met name oostelijke deel van Europa, omdat de kikker ten oosten van het Oeralgebergte voorkomt in Rusland ligt een deel van het leefgebied in Azië. Het verspreidingsgebied beslaat het centrale, oostelijke en noordelijke deel van Europa, rond de Middellandse Zee komt de heikikker niet voor. Het noordelijkste deel van het verspreidingsgebied ligt in Zweden, dicht bij de poolcirkel. Het zuidelijkste deel ligt in Roemenië in de Noordelijke Dobroedzja bij de stad Tulcea. De heikikker komt voor in de landen België, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Rusland, Slowakije, Slovenië, Tsjechië, Wit-Rusland, Zweden en Zwitserland. In Rusland komt de heikikker voor tot het Baikalmeer. Het verspreidingsgebied strekt zich in een smalle strook oostelijk nog verder uit via de rivier Lena tot iets ten oosten van de stad Olekminsk . De populaties in zuidelijk Duitsland en noordoostelijk Frankrijk zijn geïsoleerd. Veel geïsoleerde populaties zijn kwetsbaar voor menselijk ingrijpen zoals het aantasten van de voortplantingswateren.

Nederland en België[bewerken]

In Nederland komt de heikikker voor in een groot gedeelte van het land, maar is niet meer algemeen. De soort is vooral in het oosten en zuiden te vinden. In België komt de heikikker alleen voor in de noordelijkste provincies Antwerpen en Limburg.

In Nederland wordt de heikikker beschouwd als kwetsbare soort en staat op de rode lijst. In zijn gehele areaal is de soort echter niet bedreigd.

Habitat[bewerken]

Heikikkers houden van open plekken met kleine watertjes zoals vennen en poelen in open plekken in het bos, heidevelden of duinpannen. Kalkarme gebieden met een hoge grondwaterstand, zoals veengebieden en elzenbroekbos hebben de voorkeur. De heikikker is een typische laaglandbewoner die voorkomt rond zeeniveau maar ook is aangetroffen tot een hoogte van 1500 meter boven zeeniveau in het Altaj gebergte

Kenmerken[bewerken]

Een juveniel met een duidelijk zichtbare lichtere brede rugstreep, begrensd door donkere wrattenrijen.

De heikikker heeft een bruine kleur, vaak met vlekken op de rug en flanken, de achterpoten zijn licht gebandeerd. Ongevlekte exemplaren komen ook voor, deze hebben een kleur die doet denken aan kipfilet. De dorsolaterale lijsten zijn vaak lichter van kleur, op het midden van de rug is vaak een lichte rugstreep aanwezig, begrensd door donkere wratten. Bij sommige populaties ontbreekt deze streep echter. De buik is meestal ongevlekt of soms grijs gemarmerd aan de flanken. Ook dit kenmerk geldt niet voor alle populaties, sommige populaties hebben juist altijd een gevlekte buik. Achter de ogen is een zeer brede, bruine langwerpige oogvlek aanwezig die loopt van het oog tot de voorpoot. Over de onderlip loopt een gele streep tot de mondhoeken. De achterpoot van de heikikker is eenvoudig te herkennen aan de relatief grote metatarsusknobbel. Deze structuur is verhard en veel langer dan die van andere soorten, die meestal een zachte knobbel hebben.

De kop eindigt relatief spits, de ogen zijn geelbruin van kleur, de pupil is horizontaal en enigszins elliptisch. Het trommelvlies is gelegen in de oogvlek en bruin van kleur, het heeft een diameter van ongeveer twee derde van die van het oog.

De heikikker bereikt een lengte van ongeveer 55 tot 60 millimeter en kan tot 7 cm lang worden. In uitzonderlijke wordt een lengte van 8 cm bereikt, maar dit geldt alleen voor exemplaren in het zuidoostelijke deel van het verspreidingsgebied. Mannetjes in de paartijd zijn vaak donkerder tot blauw gekleurd, zie ook onder het kopje voortplanting

Bron: http://wmnatuurfotografie.nl

Tekst: http://nl.wikipedia.org/wiki/Heikikker

Reacties

reacties (27) op “Heikikker”

  1. nicole schreef:

    Wow!!!! Supermooie foto’s!!!!

  2. Het kop-portretje van deze kikkertjes vind ik het mooist, zo met die spiegeling.
    Hoop ze zo ook nog te kunnen maken.

    Gr. Jos

  3. Cidália Antão schreef:

    Gostei muito mais dos mochos / corujas.
    Podes mandar mais eheh

  4. Anja en Martien schreef:

    foto’s van de kikkers met spiegelbeeld in water, zijn geweldig mooi.

    Groetjes Anja en Martien

  5. Henk van Kuijen schreef:

    Kikkers en Ijsvogel….. GEWELDIG, grote klasse !!!!!

  6. Henk Peeters schreef:

    Prachtige foto’s, Wilco

  7. Hennie Jansen schreef:

    Foto 1 van de kikkers,super mooi en de achtergrond nog goed te zien, in plaats van te wazig.vindt ik mooi.super Wilco. Gr.Hennie Jansen.

  8. Peter Klumpers schreef:

    Wilco,

    Deze foto’s zijn ook zeer geschikt voor publicatie in diverse wereldleiders in natuur fotobladen.

    groet Peter

  9. Paul de vries schreef:

    Prachtige foto’s, ook wel super modellen voor de camera gekregen!

  10. Theo Boudewijns schreef:

    Hoe krijg je het klaar

  11. Riny van Grootel schreef:

    Hallo Wilco
    Ze zijn wederom echt mooie maar dat zie je zelf ook wel !
    Groetjes Riny en Claudia

  12. Dinie schreef:

    Whow Wilco ,ik ben jaloers !! Wat maak jij prachtige foto’s !!

  13. Kees Leerentveld schreef:

    Prachtige foto’s van de heide kikkers, mijn complimenten. Groetjes van Kees

  14. Maria schreef:

    Hallo Wilco!

    Ja, met geduld en kennis maakt jij deze indrukwekkend foto’s!!

    Maria

  15. Marion schreef:

    Wij hebben jullie vrijdag de 14e op de parkeerplaats ontmoet. Gaaf dat het gelukt is. Prachtige foto’s!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *