Dodaars

Twee jonge dodaarsjes in het avondlicht.

06-07-2015Dodaars jongen

De jongen kruipen onder het verenkleed van mama.

06-07-2015Dodaars m en d

 

Moeder die twee jonge onder haar verenkleed draagt.

06-07-2015Dodaars met jong

 

Mama die haar jonge voert.

06-07-2015Dodaarsje voerend

 

Twee jonge dodaarsjes in het avondlicht.

06-07-2015Dodaarsjes

 

Dodaars 1

 

18-10-2014

Dodaars

17-10-2014

Dodaars

17-10-2014  Dodaars

Dodaars

 

Dodaars

 

De dodaars (Tachybaptus ruficollis) is een watervogel uit de familie van de futen (Podicipedidae). De wetenschappelijke naam van de soort is voor het eerst geldig gepubliceerd in 1764 door Pallas. Met zijn 23 tot 29 cm is het de kleinste fuut van Europa en een van de kleinste futen ter wereld. Ondanks dat het een vrij algemene soort is, wordt hij door zijn schuwe levensstijl zelden gezien.

Kenmerken

De dodaars is een kleine, gedrongen watervogel, kleiner dan een waterhoen. Hij is te herkennen aan het vuilwitte ‘poederdons’ op het achterlichaam, waaraan het dier zijn naam (“dodde-aars”) te danken heeft. De dodaars is de kleinste fuut van Europa. Hij onderscheidt zich daarnaast van de andere Europese futen door zijn compactere uiterlijk, met rondere kop en kortere hals. De snavel is zeer klein en recht. Het staartje is zeer klein.

Mannetje en vrouwtje zijn in uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden. De snavel is zwart met een lichte punt. In de mondhoek bevindt zich een opvallende vlek, die in de zomer opvallend groengeel van kleur is, ’s winters lichter. Tijdens de vlucht is geen wit te zien op de vleugels. De ogen zijn roodbruin van kleur, de poten groen. Het zomerkleed is donkerbruin met een kastanjebruine oorstreek en voorhals. De kruin is zwart. Het winterkleed is een valig geelbruine (“kurken”) oorstreek en voorhals met een lichtere nek en wangen en een donkere kruin. Het juveniele kleed lijkt op het adulte winterkleed, maar heeft een roodbruine tint op de borst en hals, korte donkere strepen achter en onder het oog en een geelroze snavelbasis. In het eerste winterkleed kan een vage streep worden gezien onder het oog. De rui valt in oktober en november. Doordat de slagpennen in een keer gewisseld worden, kunnen de vogels dan tijdelijk niet vliegen.

De dodaars wordt 23 tot 29 cm lang en 125 tot 225 gram zwaar. De vleugelspanwijdte is 40 tot 45 cm.

(Tekst bron: nl.wikipedia.org)

(bron: wmnatuurfotografie.nl)

 

 

Reacties

reacties (3) op “Dodaars”

  1. Rian Vesters schreef:

    Goed gelukt Wilco, compliment.

  2. gerda schreef:

    Wat een geweldige foto’s weer. Echt genieten om ze te bekijken. Zo leuk, voor dit voorjaar wist ik niet wat een dodaars was, en heb er nu inmiddels ook een aantal gezien. Maar geen jongen. Dit is echt zo leuk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *